V39

Gick in i vecka 39 igår, 12 dagar kvaaar nu!
 

Bebis
Den lilla bebisen är inte så liten längre! Nu gör sig barnet redo att ta sig ut. Forskare är inte helt enade om varför barnet plötsligt kommer ut, men många säger att det är barnet själv som bestämmer när det vill komma ut. Klart är i alla fall att arvsanlag spelar in i hur länge barnet ligger i magen.
Barnets totala längd är nu cirka 3,2 kilo i början av veckan, cirka 3,37 kilo vid veckans slut och är ungefär 50 centimeter långt. Barnets fostervätska förnyas var tredje timme. Navelsträngen är ungefär lika lång som ditt barn. Barnet fyller ut hela magen och är ganska tungt att bära nu.
Barnet är förberett för sin födelse. Det har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom att det var fått moderns antikroppar. De kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna.
Bebisens hjärna väger ungefär 400 gram. Den utvecklas hela tiden och kommer inte vara helt färdig förrän barnet är runt två år gammalt.
Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

Du
Livmoderhalsen mognar inför förlossningen. Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Du går kanske inte upp i vikt längre, vissa kvinnor går till och med ner i vikt de sista veckorna före förlossningen.
För många känns de sista veckorna utdragna. Passa på att göra saker som legat på hög och som du inte kommer att ha tid att göra på ett tag, när bebisen väl har kommit. Passa också på att tillbringa tid med din partner på tu man hand.
Man behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att man förlorar både en och två nätters sömn.
Din kropp är i slutspurt inför förlossningen. Som du säkert redan märkt är mjölkmaskineriet i full gång. Den första mjölken är lite tjockare och mer gul än den mjölk som komma skall – den innehåller nämligen mer protein och mer näring – precis vad bebisen behöver den första tiden i livet.
De flesta kvinnor sover oroligt och vaknar ofta. Det sägs att det beror på att kroppen förbereder sig på att kroppen förbereder sig på det du har att vänta – ett barn, som vill ha mat dag och natt. Många säger att de inte känner sig på topp de sista två dagarna. Det är helt normalt om du känner dig instabil och har humörsvängningar. Du vänder dig kanske inåt och funderar mycket på hur fet kommer att bli. Andra får plötsligt en massa energi. Det är inte ovanligt för höggravida kvinnor att börja storstäda och kasta sig in i stora projekt. Den här driften att ”bygga bo” kan vara instinktiv – vi fixar till hemmet innan barnet kommer.
Nu har din kropp varit i ständig förändring i snart nio månader – inte undra på att du känner dig trött och sliten. Snart är det över!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0