booooring!!

aså jag orkar INTE!! suttit och skrivit om ris i 2TIMMAR och 10MINÙTER nu!!! jaaaa dör..
50 minuter kvar... vill ni ha lite INFO OM RIS ELLER? ne skulle inte tro de va ?? men de får niii ändå!!!

Ris är en ettårig, meterhög stråväxt med sträva blad och en hängande vippa. Ris är basföda för hälften av jordens befolkning. Alla kontinenter odlar ris utom Antarktis.

Odlingsprocessen börjar i maj eller juni. När riset odlas behöver det sol, näring, vatten och syre. Under tiden för mognad vill risplantan ha en medeltemperatur som ligger på minst +20 grader. Den behöver ca 1200 timmars solsken vilket innebär i genomsnitt 8 timmar om dagen under 150 dagar.
Processen börjar som så att:
1. Man tömmer fälten på vatten sen plöjs det med vattenbufflar eller maskiner.
2. Fyller man åkerfälten med den decimeter med vatten.
3. Sår man riskorna som får gro i 1 vecka innan man torrlägger fälten igen.
4. Nästa steg är att fälten gödslas med en blandning av naturgödsel och konstgödsel.
5. Efter ungefär en vecka så släpps vatten in i fälten igen.
6. I takt med att plantan växer fyller man fälten mer och mer med vatten, de översta delarna på plantan måste alltid vara över vattnet.

Detta gör växthuseffekten påverkas. Växthuseffekten handlar mycket om gasen koldioxid. Men det finns fler gaser som tätar jordens atmosfär och därmed bidar till att höja temperaturen. Den gasen är metan som är en starkare växthusgas än koldioxid.

            Metan bildas vid bakteriell nedbrytning av organiskt material i syrefattig miljö. En sådan miljö finns i risodlingar på grund av att de är vattendränkta under stor del av odlingssäsongen.

       Sen är det så att på grund av att marken är så näringsfattig kan man bara odla två år på samma plats. Sedan måste man bränna ner ny skog för att komma åt ny mark att odla på.




skit kul??? Eller?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0